Noutăți 14 Mai 2024

Portret Vertical – ”Blogul lui Radu. Jurnalul unui urbanist timișorean”

Seria filmelor intitulate generic Portret vertical – arhitecți în memoria orașului își continuă parcursul la Cinema Timiș.

Ordinul Arhitecților din România, filiala teritorială Timiș (OAR Timiș) vă invită la Cinema Timiș joi, 16 mai, de la orele 18:00, să vizionați filmul ”Blogul lui Radu. Jurnalul unui urbanist timișorean”.

În al treilea episod din seria Portret Vertical la Cinema Timiș, vorbim despre arhitectul Radu Radoslav, o personalitate binecunoscută și apreciată în Timișoara. Profesor boem cu suflet de student, pledând pentru munca de echipă, mereu în căutarea sensului, fie în teatru, film sau arhitectură, el este și un vizionar al forului public, al integrării orașului în viața oamenilor, oraș ce trebuie croit pe măsura locuitorilor săi.

Deviza sa: „Omul este mai important decât clădirea iar comunitatea mai importantă decât orașul”, a devenit în timp vocația unei vieți și, totodată, tema centrală a episodului care îi e dedicat din seria Portret Vertical.

Realizat de Grațian Gâldău și Vasile Bogdan, filmul „Blogul lui Radu. Jurnalul unui urbanist timișorean” relevă și alte aspecte ale personalității arhitectului, ca teoretician și organizator al spațiului urban, autor al unor construcții postmoderniste emblematice, profesor și camarad al studenților săi, visând la o Timișoară europeană, o agora dedicată, în primul rând, oamenilor.

Proiecția va fi urmată de o discuție cu arhitecții Radu Radoslav, Raluca Pescar, Liviu Brebe, Mihai Danciu și inginer Ștefan Dună.

Portret Vertical – arhitecți în memoria orașului este o serie de filme documentare prin care vă invităm să faceți o incursiune inedită și captivantă în istoria construită a Timișoarei, rememorând contribuția unora din cei mai valoroși arhitecți ai săi: Mihai Botescu, Vasile Oprișan, Radu Radoslav, Silvia și Radu Grumeza, Hans Fackelmann, Vlad Gaivoronschi și Mihai Opriș.

Seria de filme documentare este inițiată de Ordinul Arhitecților din România, Filiala teritorială Timiș, sub coordonarea arhitectelor Oana-Sofia Sârbu și Georgiana Adelina Ghiura și a regizorului Grațian Gâldău și este prezentată în colaborare cu Cinema Timiș.

Vă invităm cu entuziasm să consultați programul publicat pe site-ul Cinema Timiș.

Proiectul "Portret Vertical: Arhitecți în Memoria Orașului" este o inițiativă a Ordinului Arhitecților din România - Filiala Teritorială Timiș și beneficiază de sprijinul Ordinului Arhitecților din România prin intermediul Timbrului de Arhitectură.

Proiecția filmului "Blogul lui Radu. Jurnalul unui Urbanist Timișorean" este susținută de Baumit România.


Noutăți similare