RRRUBBLE Timișoara ‘Fă rai din ce ai’
RRRUBBLE este un proiect de cercetare realizat de Space Saloon și The MAAK care își propune să regândească rolul resurselor și al agenților în producția arhitecturală. Este terenul de testare pentru dezvoltarea de noi estetici hipercontextuale și componente de construcție prin intermediul unei abordări practice și pe teren a proiectării și realizării. RRRUBBLE pledează pentru "o arhitectură a disponibilității", în care utilizarea obiectelor găsite și a obiectelor uitate sau aruncate este prioritară față de procurarea de materiale noi sau străine.
Între 13 și 14 octombrie 2023, metoda RRRUBBLE va fi pusă în acțiune la Timișoara, România, ca parte a programului arhitectural LINA implementat de Beta.
Pe parcursul săptămânii trecute, am răscolit arhiva instalațiilor trecute Beta și am refolosit o parte dintre ele pentru a activa scările urbane abandonate din Piața Victoriei.
Prin cartografiere materială, prototipuri, activări ale actorilor locali, participanții la atelier vor reimagina în mod colectiv scările abandonate și intrările subterane din Piața Victoriei și le vor redefini utilizarea.
Space Saloon este un colectiv de arhitecți, artiști și cercetători, condus de Danny Wills, Gian Maria Socci și Rebecca van Beeck. Proiectele lor construiesc comunități, promovează învățarea și stimulează implicarea prin producerea de forme transdisciplinare de cunoaștere.
MAAK este o practică spațială premiată, cu sediul în Cape Town, Africa de Sud. Conduse de proces, oameni și materiale, realizările studioului variază de la clădiri publice la scară largă la cercetări spațiale experimentale. The MAAK a fost co-fondat de Ashleigh Killa și Max Melvill în 2016.
RRRUBBLE Timisoara este parte dintr-o inițiativă amplă derulată prin platforma LINA, initiațivă care reunește trei proiecte internaționale selectate prin platforma LINA, în cadrul căreia BETA este membru activ. Inițiativa de ansamblu urmărește, prin intermediul proiectelor selecționate, să ridice întrebări relevante și să încurajeze gândirea creativă pentru a reimagina utilitatea spațiului public, cu aplicabilitate în Piața Victoriei.
Proiectul face parte din Programul cultural național “Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.