Loading Beta 2024

Loading Beta 2024

Ne pregătim pentru cea de-a 5-a ediție a Beta - Bienala timișoreană de arhitectură și abia așteptăm să dăm startul programului. Vă așteptăm la Loading Beta, evenimentul teaser în cadrul căruia va fi anunțată, discutată și dezbătută tema și vom face publice datele și locațiile pentru ediția din acest an.

În perioada 4-8 aprilie, facem din Timișoara și Reșița hub-uri pentru evenimentele Beta, găzduind o selecție de ateliere, discuții și întâlniri sociale sub îndrumarea echipei curatoriale conduse de arhitecta Oana Stănescu și împreună cu fellows din platforma LINA.

Echipa curatorială

Curatoarea 𝗢𝗮𝗻𝗮 𝗦𝘁𝗮̆𝗻𝗲𝘀𝗰𝘂 a adus contribuții semnificative în domeniul arhitecturii prin activitatea sa la New York și Berlin. Portofoliul ei include proiectul de revitalizare pentru funicularul din Reșița cu D Proiect, proiectarea magazinelor Off White ale lui Virgil Abloh și crearea unor instalații în locații precum MoMA și Coachella. Cofondatoare a proiectului Plus Pool din New York, ea militează pentru spații urbane durabile. Oana Stănescu a predat la instituții prestigioase din întreaga lume și a condus recent Blueprints of Justice Studio la MIT. Numită curatoare a expoziției principale din cadrul Beta 2024, munca ei îmbină perfect arhitectura, arta și designul.

Asistenți

𝗖𝗵𝗮𝘀𝗲 𝗚𝗮𝗹𝗶𝘀 este cercetător, doctorand și lector în istoria și teoria arhitecturii la ETH Zürich. Chase lucrează, de asemenea, în calitate de curator, cel mai recent conducând împreună cu Tatiana Carbonell programul public Climate Anxiety and Mobilization in Crisis la ETH Zürich. El a condus expoziții, inclusiv Architecture Arboretum la Universitatea Princeton sub conducerea Sylviei Lavin și programe publice la Materials & Applications din Los Angeles. Anterior, a lucrat ca designer în New York și Los Angeles.

𝗦𝗶𝗺𝗶𝗻𝗮 𝗠𝗮𝗿𝗶𝗻 este o specialistă multidisciplinară a cărei activitate se desfășoară între design arhitectural, sculptură și performance de dans. Interesele ei se află la intersecția dintre simbolismul cultural, ecologism, semantică și mișcări materiale. Ea deține un masterat în arhitectură la Harvard Graduate School of Design din 2023, unde a primit bursa Dean's Merit Fellowship. Simina a ocupat poziții de design în Londra, Basel, New York și Boston.

Invitați

Maria Lisogorskaya este artistă și membru co-fondator al Assemble - un studio de artă, arhitectură și design premiat, cu sediul în Londra, Marea Britanie. În cadrul practicii sale artistice colective și individuale în continuă evoluție, Maria se implică în oameni, locuri și materiale la diferite scări: crearea de obiecte, design spațial și strategie organizațională. Printre proiecte se numără Blackhorse Workshop din Londra; dezvoltarea de produse pentru Granby Workshop din Liverpool în 2015; conceptul și designul pentru expoziții precum Wohnungsfrage la HKW Berlin, Material Institute din New Orleans, unde a condus proiectul pilot pentru un nou departament experimental de modă și textile, cofondat cu MONA, și, cel mai recent, colaborarea dintre Assemble și Luma Atelier din Arles, integrând materiale pe bază de bio și deșeuri de piatră cu noi proiecte de ateliere, laboratoare și spații publice. Maria a fost profesor invitat Assemble la masteratul de arhitectură din cadrul EPFL Elveția 2020-2022, iar anterior a condus studiouri de masterat de arhitectură la Central Saint Martins din Londra și la TU Viena. Ea a fost lector și critic în universități și școli de artă din Marea Britanie, Brazilia, China, Danemarca, Franța, Germania, Hong Kong, Japonia, Olanda, Coreea de Sud, Suedia, Elveția și SUA. Maria este bursieră WCMT (cu proiectul său de cercetare Learning Through Making) și academician regal Assemble din 2022.


Friedemann Heckel locuiește și lucrează ca artist și curator la Berlin. Lucrările sale au fost prezentate în cadrul unor expoziții personale și de grup în cadrul spațiului de proiecte berlinez Note On (2011), la Galerie Samy Abraham, Paris (2012), la Kunstsäle, Berlin (2012), la LehmbruckMuseum, Duisburg (2012) și la Galerie Thomas Fischer, Berlin (2013). Printre proiectele sale expoziționale în co-curatoriat se numără expoziția-rezidență "POST-STUDIO TALES" la District Kunst- und Kulturförderung, Berlin, 2012. Din 2016 colaborează cu Lukas Müller în calitate de HC. Din 2021 este consultant artistic pentru Fundația Kemmler.

Lara Lesmes și Fredrik Hellberg, ambii absolvenți ai Architectural Association din Londra (2011) au fondat Space Popular în Bangkok (2013) și sunt stabiliți la Londra și în Spania din 2016. Space Popular creează spații, obiecte și evenimente atât în spațiul fizic, cât și în cel virtual, concentrându-se pe modul în care cele două domenii se pot îmbina. Studioul a realizat clădiri, expoziții, lucrări de artă publică, colecții de mobilier și interioare în Asia și Europa, precum și arhitectură virtuală pentru internetul imersiv.  Printre clienți, colaboratori și comisionari se numără instituții naționale precum MAXXI - Muzeul Național de Artă a Secolului XXI, Roma, Italia; Centrul Suedez de Arhitectură și Design -ArkDes, Stockholm, Suedia; Institutul Regal al Arhitecților Britanici, Londra, Marea Britanie; Muzeul Național de Artă Modernă și Contemporană, Seul, Coreea de Sud; precum și galerii independente precum MAGAZIN, Viena, Austria; și Sto Werkstatt, Londra, Marea Britanie. 

𝗕𝘂𝗿𝘀𝗶𝗲𝗿𝗶 𝗟𝗜𝗡𝗔

Dérive este un colectiv care operează la intersecția dintre arhitectură, spațiu public și strategii urbane, având baze în Bruxelles (BE) și Rotterdam (NL). Prioritatea lor este să creeze dialog și să stimuleze conexiunile prin (co)crearea de coaliții locale în timpul fazelor de cercetare și design. Abordarea lor începe prin identificarea și valorificarea calităților și resurselor habitatelor existente.

Future Foodscapes Research Unit (ES) este un colectiv și o platformă axată pe regândirea viitorului sistemului alimentar planetar. Acesta explorează relația sistemului alimentar cu mediul construit și cel natural, rolul tehnologiei și al politicii în viitoarele modele agroalimentare și modul în care arta, arhitectura și cultura contribuie la transformarea acestuia.

Program

Workshop pentru elevi "Mental Mapping" cu Derivé (NL)

Oră: 13:00 - 16:30

Locație: Vila Roșie și parc, Reșița

Arhitecții biroului de design Dérive vor descoperi împreună cu elevii din Reșița fostul sit industrial din oraș prin diferite perspective și simțuri. Acest teritoriu (ne)cunoscut va fi deschis în mod colectiv printr-o explorare interdisciplinară. Împreună cu elevii, cei doi vor cartografia specificul existentului, rezultând o publicație prezentată în cadrul 'Beta - Bienala timișoreană de arhitectură' din octombrie. 

Lansare Temă Beta 2024

Oră: 18:30 - 21:00

Locație: Comenduirea Garnizoanei Timișoara, Piața Libertății 

Conferință și discuție cu echipa curatorială a Beta 2024 și invitați. În cadrul primului eveniment public din 2024, vom anunța tema bienalei, locațiile și datele de desfășurare.

Networking + Dj-set

Oră: 21:00 - 23:00

Locație: Comenduirea Garnizoanei Timișoara, Piața Libertății

Tur ghidat: Reșița

Locație: Punct de plecare la fântâna arteziană din centru, Reșița 

Oră: 15:00 - 16:00

Prezentare Beta 2024: Lansare Temă Beta 2024

Locație: Vila Roșie, Str. Golului 1, Reșița 

Oră: 16:30

Networking + Dj-set 

Locație: Vila Roșie, Str. Golului 1, Reșița 

Oră: 19:00 - 01:00 

LINA Coffee talks cu Derivé (NL) și Foodscapes (ES)

Locație: Vila Roșie, Str. Golului 1, Reșița 

Oră: 11:00

Prezentare și discuție cu Oana Stănescu 

Ora: 10:00 - 13.00

Locație: FAUT - Facultatea de Arhitectură și Urbanism Timișoara 


Alte evenimente