Noutăți 13 Iunie 2024

Portret Vertical – Paso Doble. Arhitecții Silvia și Radu Grumeza

Seria filmelor intitulate generic Portret vertical – arhitecți în memoria orașului își continuă parcursul la Cinema Timiș.

Ordinul Arhitecților din România, Filiala Teritorială Timiș (OAR Timiș) vă invită la Cinema Timiș vineri, 14 iunie, de la ora 18:00, să vizionați filmul ”Paso Doble. Arhitecții Silvia și Radu Grumeza”.

Continuând seria cinematografică „Portret vertical” dedicată personalităților arhitecturii timișorene, vă propunem o nouă întâlnire, a patra, la Cinema Timiș.

De această dată, veți cunoaște două nume importante în ecuația urbanismului timișorean: arhitecții Silvia și Radu Grumeza, pe care i-a unit o frumoasă poveste de dragoste ce a dăinuit mai bine de șaptezeci de ani.

Silvia Grumeza a rămas în sufletul orașului drept creatoarea Parcului Botanic, iar soțul său, Radu Grumeza, a fost ani mulți arhitectul-șef al municipiului, participând la momente decisive în devenirea Timișoarei dinainte de 1989. Întreaga poveste va fi prezentată într-o nouă întâlnire din seria „Portret vertical”, vineri, 14 iunie 2024, ora 18:00, la Cinema Timiș.

Realizat de Grațian Gâldău și Vasile Bogdan, filmul documentar relevă, prin documente și mărturii, pagini neștiute până acum din istoria arhitecturii Timișoarei, vorbind despre destinul unei familii în care pasiunea pentru cultură, artă și vocația umanistă s-au moștenit de-a lungul generațiilor.

Proiecția va fi urmată de o discuție cu arhitecții Radu Grumeza, Oana Grumeza, Vlad Gaivoronschi și inginer Maria Tîrtea.

Portret Vertical – arhitecți în memoria orașului este o serie de filme documentare prin care vă invităm să faceți o incursiune inedită și captivantă în istoria construită a Timișoarei, rememorând contribuția unora din cei mai valoroși arhitecți ai săi: Mihai Botescu, Vasile Oprișan, Radu Radoslav, Silvia și Radu Grumeza și Hans Fackelmann.

Seria de filme documentare este inițiată de Ordinul Arhitecților din România, Filiala Teritorială Timiș, sub coordonarea arhitectelor Oana-Sofia Sârbu și Georgiana Adelina Ghiura și a regizorului Grațian Gâldău și este prezentată în colaborare cu Cinema Timiș.

Vă invităm cu entuziasm să consultați programul publicat pe site-ul Cinema Timiș.

Proiectul "Portret Vertical: Arhitecți în Memoria Orașului" este o inițiativă a Ordinului Arhitecților din România - Filiala Teritorială Timiș și beneficiază de sprijinul Ordinului Arhitecților din România prin intermediul Timbrului de Arhitectură.


Noutăți similare