Noutăți 18 Aprilie 2024

Portret Vertical – ”Înfruntând timpurile. Arhitect Vasile Oprișan” în Cinema Timiș

Seria filmelor intitulate generic Portret vertical – arhitecți în memoria orașului își continuă parcursul în Cinema Timiș.

Ordinul Arhitecților din România, filiala teritorială Timiș (OAR Timiș) vă așteptă cu drag la Cinema Timiș vineri, 19 aprilie, de la orele 18:00, să vizionați împreună cu noi filmul ”Înfruntând timpurile. Arhitect Vasile Oprișan”.

În al doilea episod din seria Portret Vertical la Cinema Timiș, îl cunoaștem pe Vasile Oprișan, una dintre personalitățile ce au marcat dezvoltarea urbanistică a Timișoarei. De-a lungul a șase decenii de activitate neîntreruptă, acesta a edificat construcții emblematice ale urbei, printre care Magazinul universal „Bega”, sediul IEELIF, Liceul „Grigore Moisil”, bulevardul Take Ionescu, remodelarea zonei urbane Fabric, dar și proiectarea a numeroase școli.
Spiritul său independent, profund moral, a reușit să contracareze, în perioada comunistă, o bună parte din deciziile unui sistem urbanistic politizat și iresponsabil.

Realizat de Grațian Gâldău și Vasile Bogdan, filmul „Înfruntând timpurile – arhitect Vasile Oprișan” relevă și alte aspecte ale personalității arhitectului, ca om de cultură, păstrător al tradițiilor civilizației rurale, artist fotograf, dar, mai cu seamă, un artist plastic de mare sensibilitate.

Proiecția va fi urmată de o discuție cu arhitecții Vasile Oprișan, Radu Radoslav, Vlad Gaivoronschi și Mirela Stoeac-Vlăduți directoarea centrului de artă și știință MV sci-art.

Portret Vertical – arhitecți în memoria orașului este o serie de filme documentare prin care vă invităm să faceți o incursiune inedită și captivantă în istoria construită a Timișoarei, rememorând contribuția unora din cei mai valoroși arhitecți ai săi: Mihai Botescu, Vasile Oprișan, Radu Radoslav, Silvia și Radu Grumeza, Hans Fackelmann, Vlad Gaivoronschi și Mihai Opriș.

Primele cinci episoade, vor fi proiectate lunar, între martie și iulie 2024, fiecare proiecție fiind urmată de discuții cu protagoniștii filmului.
Seria de filme documentare este inițiată de Ordinul Arhitecților din România, Filiala teritorială Timiș, sub coordonarea arhitectelor Oana-Sofia Sârbu și Georgiana Adelina Ghiura și a regizorului Grațian Gâldău și este prezentată în colaborare cu Cinema Timiș.

Vă invităm cu entuziasm să consultați programul publicat pe site-ul Cinema Timiș.

Proiectul Portret Vertical – arhitecți în memoria orașului este un proiect inițiat de Ordinul Arhitecților din România - Filiala Teritorială Timiș și susținut de Ordinul Arhitecților din România din Timbrul de arhitectură.


Noutăți similare