Noutăți 23 August 2023

OAR în Capitală Culturală


Ordinul Arhitecților din România, Filiala Teritorială Timiș, prin echipa dedicată Beta, a contribuit cu două proiecte ambițioase la amplul Program Cultural Timișoara 2023, anume cu Pepiniera. 1306 plante pentru Timișoara - o instalație urbană temporară în centrul orașului, în Piața Victoriei și cu proiectul Îndrăznește - Ne vedem unde vrem.

Pepiniera.1306 plante pentru Timișoara

Pepiniera. 1306 este o instalație urbană prezentă în Piața Victoriei până la sfârșitul anului 2023. Pepiniera. 1306 chestionează noțiunile de design urban și estetică, iar prin integrarea vegetației la fiecare nivel este o demonstrație a coexistenței dintre natură și spațiul construit.

Realizată din schela/elementele unei schele, Pepiniera. 1306 reprezintă o îndepartare/evadare de la modul tradițional de a concepe arhitectura și spațiul public. În încercarea de a schimba percepția asupra modului de organizare a spațiilor verzi, Pepiniera. 1306 găzduiește plante dispuse pe verticală. Instalația ajută la reducerea insulelor de caldură urbane și îmbunătațește calitatea aerului. Structura scheletală contrastează puternic cu sobrietatea fațadei Operei și cu clădirile istorice ce definesc Piața Victoriei, devenind un nou reper și creând un dialog între prezent și trecut.

Pepiniera. 1306 devine un catalizator social și o platformă de interacțiune între membrii comunității. Pe lângă calitatea sa inerentă de a atrage vizitatori interesați să descopere perspectivele pe care le oferă asupra orașului, Pepiniera. 1306 a devenit și un spațiu deschis pentru expoziții și evenimente culturale.

Foto: Laurian Ghinițoiu
Foto: Laurian Ghinițoiu

DARE - Ne vedem unde vrem

Proiectul constă în amenajarea și activarea a trei zone de acces ale unor școli din cartierele Dacia (Școala Gimnazială nr. 24), Sagului (Școala Generală nr. 2) și Lipovei (Școala Generală nr. 7). Scopul proiectului este de a îmbunătăți calitatea vieții comunității căreia instituțiile îi aparțin. Intervenția este definită ca o sumă de lucrări menite să reorganizeze elementele care compun spațiul public și să faciliteze activitățile de care comunitatea are nevoie.

In cadrul proiectului se propun doua tipuri de interventii: reamenajari de paviment si realizare si amplasare de mobilier urban. Lucrările vor viza reparații și lărgiri de trotuare, supraînălțări de treceri de pietoni, realizare locuri de drop-off, montare bolarzi, plantare copaci. Lucrările de amplasare mobilier vizează, pe lângă creșterea gradului de confort pentru toți utilizatorii spațiului public, realizarea unei infrastructuri ce poate susține mici activități culturale.

Foto: Seba Tătaru
Foto: Seba Tătaru

Evenimente


Noutăți similare