Proiect

Arhiva Nicolae Dancu

Vizitează nicolaedancu.ro

Prezentare generală

În cea de-a doua parte a anului 2021, echipa Ordinului Arhitecților din România – Filiala Teritorială Timiș a prezentat publicului larg atât în format fizic, cât și digital, colecția de obiecte care i-au aparținut lui Sabin Nicolae Dancu – arhitect de o importanță deosebită pentru cultura timișoreană, pusă la dispoziție, printr-o donație, de doamna Liana Dancu – sora acestuia, în anul 2014. Expoziția colecției Sabin Nicolae Dancu a căpătat valențele concretizării și prin implicarea curatorială oferită de echipa Beta (Bienala timișoreană de arhitectură), proiect prioritar al OAR Timiș.

Întregul parcurs expozițional a pornit de la ideea de a scoate în evidență câteva direcții identitare ale vieții arhitectului, concretizate prin purtarea vizitatorului printr-un traseu al obiectelor, poveștilor și memoriei colective. Evoluția discursului curatorial a abordat descoperirea și analiza lui.

Sabin Nicolae Dancu din perspectivele poziției de arhitect, pedagog și artist.

Acesta a dovedit, pe parcursul vieții sale, interese îndreptate către diverse subiecte, care aveau capacitatea de a aduce un echilibru între rigoarea profesională și libertatea creativă a artelor.

În vederea aducerii unui omagiu pentru memoria și contribuția profesională a arhitectului Dancu, inițiativa de expunere a fost fondată pe baza mai multor piloni care au înglobat multiple preocupări, precum: bursa anuală ,,Sabin Nicolae Dancu” – ca premiu al concursului organizat de OAR Timiș, care urmărește promovarea arhitecturii vernaculare; vernisajul expoziției ,,Colecția Sabin Nicolae Dancu’’, crearea unui film documentar despre activitatea vieții profesionale a acestuia; inițierea unei mese rotunde – care a avut ca obiectiv punerea laolaltă a persoanelor intervievate pentru documentar cu ajutorul cărora a fost conturat portretul arhitectului și tururi ghidate ale expoziției.

Pentru a asigura o continuitate a accesibilității publicului la arhiva personală a lui Sabin Nicolae Dancu, aceasta, după perioada de prezentare, a fost mutată la biserica ortodoxă din Dumbrăvița – proiect realizat tot de personalitatea timișoreană, în incinta căruia se află și locul său de veci.

În cadrul obiectului arhitectural i s-a dedicat o cameră permanentă cu același concept și idee fundamentală – de a păstra vii, în atenția observatorilor, mărturiile a ceea ce a reprezentat implicarea fundamentală în sfera arhitecturală și nu numai, a lui Sabin Nicolae Dancu.

Echipa

Dragomir Drăgan, Dan Alexandru Bunea, Victor Popovici, Răzvan Negrișanu, Daniel-Johannes Burileanu-Tellman, Sabin Dușko Răciu, Ovidiu Romi Adam, Georgiana-Adelina Ghiura, Mariana Nedela, Maria Chifan, Ana Jucuț

Anamaria Goie, Alexandru Todirică, Alexandra Trofin, Dariana Pau, Dragoș Nistor, Emanuela Cristescu, Romina Popescu

Baboș Achim Vasile, Bujor Hariga, Ioan Mezinca, Liana Dancu, Ligia Fulga, Marius Hârța, Vlad Gaivoronschi, Smaranda Bica, Ramona Pascu, Vasile Oprișan, Viorica Zărnescu

Ovidiu Zimcea

Ștefan Lucuț

BMagency: Oltea Zambori

Baubauwerk: Nicu Iordăchescu

Alexandru Naghiu, Alexandru Roșu, Letiția Andreea Păcurar, Rareș Gonciulea

Finanțatori

Cu sprijinul

Direcția Județeană de Cultură Timiș, Atelier Print, Azero, Charlie Media Factory, Foto Oskar, Space Artisan

Sponsori

Lipoplast


Noutăți