Prezentare generală

Bienala timișoreană de arhitectură - Beta, proiect prioritar al Ordinului Arhitecților din România, până în 2024, este membru în platforma LINA, succesorul Future Architecture Platform, împreună cu multe alte instituții europene de arhitectură, alături de care dezvoltă LINA Architecture Programme, un program cultural european ce se întinde pe durata a trei ani. În acest context anual, LINA organizează un apel de idei prin care caută noi creativi emergenți care să contribuie la programul cultural prin colaborări cu instituțiile membre.

Beta X LINA 2020

În 2020, Beta a devenit membră LINA, acesta a fost și primul an în care echipa de proiect a colaborat cu o serie de creativi emergenți, aceștia au contribuit la îmbogățirea programului celei de a treia ediții a bienalei printr-o conferință cu tema - Viitorul practicii de arhitectură astăzi.

Împreună cu Gianpiero Venturini, fondatorul Itinerant office și curator al New Generations Festival, Davide Tommaso Ferrando și Daniel Tudor Munteanu inițiatori și curatori ai Unfolding Pavilion și Will Jennings, artist vizual, scriitor și educator, am dezbătut nenumăratele proiecții de viitor în ceea ce privește practica arhitecturii, rolul și responsabilitatea unui arhitect în prezent.

Beta X LINA 2021 - 2022

În 2021 și 2022, echipa Beta a continuat colaborarea cu Davide Tommaso Ferrando și Daniel Tudor Munteanu, de data aceasta ca și curatori ai celei de a patra ediții Beta, cu tema Orașul, un bun comun.

În cadrul aceleiași ediții a bienalei timișorene de arhitectură, echipa a colaborat cu Alkistis Thomidou și Berta Gutiérrez Casaos, membre ale forty-five degrees - o practică de design dedicată realizării critice a spațiului colectiv. 45°N: linia de demarcație între Mediterana idealismului nostru și nordul pragmatismului nostru, o graniță imaginară pentru mii de migranți. 45° C: cea mai ridicată temperatură înregistrată în mai multe orașe europene, un memento că nu mai putem amâna o schimbare socială spre descreștere. 45°.

Echipa Beta a păstrat legătura cu grupul, s-a întâlnit de câteva ori în timp ce aceștia făceau cercetări despre paralela 45º în România și a răspuns la întrebările lor pentru publicația pe care au pregătit-o - Ritualuri radicale. În weekendul de deschidere a Beta 2022, cartea a fost lansată la Timișoara în prezența atât a Bertei, cât și a lui Alkistis.

Foto: Bianca Azap și Dan Purice
Foto: Bianca Azap și Dan Purice

Beta X LINA 2023

2023 este un an special pentru Timișoara, în care sărbătorim orașul drept Capitală Europeană a Culturii, în acest context, echipa, prin proiectul Privește Orașul, a implementat o instalație arhitecturală de mari dimensiuni - Pepiniera. 1306 Plante pentru Timișoara, proiectată de MAIO Architects din Barcelona. Instalația ocupă o centralitate simbolică a orașului (Piața Victoriei) și își propune să fie citită ca o invitație la regândirea și intensificarea utilizării spațiului public și a spațiilor verzi ale acestuia.

În acest context, echipa Beta și-a propus să participe la LINA Architecture Programme 2023-2024 printr-o serie de colaborări cu 3 grupuri de creativi emergenți parteneri LINA, în vederea continuării programului de activare a Pieței Victoriei.

Astfel că, în 3 iunie, echipa Beta a demarat programul de activare a Pieței Victoriei BetaXLINA, printr-un eveniment ce a avut ca scop familiarizarea celor trei grupuri ( Ana Gallego, Filter Café Filtré și Space Saloon & The MAAK ), cu contextul local, Piața Victoriei și Pepiniera.1306 Plante pentru Timișoara. Prima parte a evenimentului s-a desfășurat sub forma unui workshop, la care au participat cele trei grupuri, autorii proiectului Pepiniera. 1306 plante pentru Timișoara, arhitecți și studenți din Timișoara, urmată de o serie de 4 prezentări destinate publicului larg, prin care Ana Gallego, Filtrer Cafe Filtre și Space Saloon X The MAAK și MAIO architects, și-au prezentat activitățile, concluziile workshopului și modurile în care se relaționează la Piața Victoriei.

Stați aproape pentru a vedea cum se concretizează propunerile în Piața Victoriei.

Echipa

Ema Cristescu

Ema Cristescu

Coordonator proiect

Alexandra Trofin

Alexandra Trofin

Asistent proiect

Person placeholder

Ilona Iftode

PR și comunicare

Person placeholder

Georgiana Spiridon

PR și comunicare


Noutăți